Esrar beyni nasıl etkiler?

Esrar beyni nasıl etkiler?

Esrarın beyin üzerinde hem kısa hem de uzun vadeli etkileri vardır.

Kısa Dönemli Etkiler

Bir kişi esrar içiyorsa, THC hızla akciğerlerden kan dolaşımına geçer. Kan kimyasal maddeyi beyine ve vücuttaki diğer organlara taşır. Vücut, insan onu yerken veya içtiğinde THC'yi daha yavaş emer. Bu durumda, genellikle etkileri 30 dakika ila 1 saat sonra hissederler.
THC normalde doğal THC benzeri kimyasallara reaksiyona giren spesifik beyin hücre reseptörleri üzerinde etkilidir. Bu doğal kimyasallar normal beyin gelişimi ve fonksiyonunda rol oynar.
Esrar, bu reseptörlerin en fazla içeren beynin bölümlerini aşırı miktarda aktifleştirir. Bu, insanların hissettiği "yüksek kafalara"  neden olur. Diğer etkiler şunlardır:
  • değiştirilmiş duyular (örneğin daha parlak renkler görmek)
  • zamanın değişmiş hali
  • ruh halindeki değişiklikler
  • bozulmuş vücut hareketi
  • düşünme ve problem çözme zorluğu
  • zayıf bellek
  • halüsinasyonlar (yüksek dozlarda alındığında)
  • sanrıları (yüksek dozlarda alındığında)
  • psikoz (yüksek dozlarda alındığında)

Uzun dönem etkileri

Esrar da beyin gelişimini etkiler. İnsanlar esrarı gençler olarak kullanmaya başladığında, uyuşturucu düşünme, hafıza ve öğrenme işlevlerini bozabilir ve beynin bu işlevler için gerekli alanlar arasında nasıl bağlantı kurduğunu etkileyebilir. Araştırmacılar hala esrarın etkilerinin ne kadar sürdüğünü ve bazı değişikliklerin kalıcı olup olmadığını araştırıyor.
Örneğin, Yeni Zelanda’dan Duke Üniversitesi’ndeki araştırmacılar tarafından yapılan bir araştırma, gençler arasında esrar içmeye yoğun bir şekilde başlamış ve sürekli esrar kullanma bozukluğu yaşayan kişilerin 13 ila 38 yaşları arasında ortalama 8 IQ puanı kaybettiklerini göstermiştir. Yetenekler, marihuana'yı yetişkin olarak bırakanlar için tam olarak geri dönmedi. Esrar içmeye yetişkin olarak başlayanlar dikkate değer IQ düşüşleri göstermediler. 5
İkizlerle ilgili yakın zamanda yapılan bir başka çalışmada, esrar kullananlar, genel bilgide ve sözlü yeteneklerde (4 IQ puanına eşdeğer olarak), önceki yaş ve erken yetişkinlik arasında önemli bir düşüş göstermiştir, ancak bir kişi esrar kullandığında ve ikizler arasında öngörülebilir bir fark bulunamamıştır. Diğeri yapmadı. Bu, marihuana kullanıcılarındaki IQ düşüşünün, ortak aile faktörleri (örneğin, genetik, aile ortamı) gibi marihuana dışındaki bir şeyden kaynaklanabileceğini göstermektedir. 6NIDA'nın, uzun boylu bir çalışma olan Ergen Beyin Bilişsel Gelişimi (ABCD) çalışması, genç ve Amerikalıların geç çocukluktan erken yetişkinliğe kadar geniş bir örneklemini, tek başına ve bir arada esrar ve diğer maddelerin adolesan beynini nasıl ve ne ölçüde etkilediğini netleştirmek için takip ediyor. gelişme. Ergen Beyin ve Bilişsel Gelişim Boylamsal Çalışması (ABCD Çalışması) web sayfamızdaki ABCD çalışması hakkında daha fazla bilgi edinin .

Comments